Is het belangrijk?

Is het belangrijk?

We hadden al een paar keer afgesproken dat hij iedere week een weekplanning zou maken en die gedurende de week zou volgen. Maar het was nog niet gelukt om dat langer dan een week vol te houden. Ik vroeg me af of dit wel belangrijk genoeg voor hem was, heeft hij dit eigenlijk wel nodig? Dat vroeg ik aan hem. Ik kon namelijk zo snel niet zien wat de consequenties voor hem waren als hij dit niet deed: zijn huis was nog niet ingestort en hij leefde nog.

‘Zou je leven niet ook nog prima zijn als je een jaar niet bewust bezig zou zijn met je agenda?’
‘Oh nee, dat kan niet.’ reageerde hij. Ik vroeg waarom niet.
‘Dan doe ik niets: Ik kom overal te laat en op mijn werk kom ik achter op schema. Ik doe niets in het huishouden en dat is niet goed voor m’n relatie. Aan het eind van de dag voel ik me nutteloos en de lijst van dingen voor de volgende dag is dan nòg langer. Dat demotiveert me enorm en dan ga ik nog minder doen. Daar zou ik erg ongelukkig van worden.’

Als je een bepaald doel hebt, maar je komt er maar niet aan toe om de stappen daar naartoe te zetten, kun je jezelf deze vraag stellen: Wat zijn de consequenties als ik hier niet mee aan de slag ga? Zet ze op een rij. Als er weinig of geen belangrijke consequenties in het lijstje staan, dan is dit doel op dit moment misschien niet zo van belang. Schrik je echter van de lijst, moet je er niet aan denken dat je leven er zo uit gaat zien? Dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan.
En om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan maak je nog een lijstje: Wat zijn de gevolgen als ik dit doel wel bereik? Denk daarbij aan de gevolgen op verschillende gebieden: Sociaal, maatschappelijk, financieel, fysiek, mentaal, spiritueel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *