5 stappen bij mislukking

5 stappen bij mislukking

Laatst zat ik met met mijn vader op de bank toen hij werd gebeld door een cliënt. Mijn vader helpt al 25 jaar verslaafden af te kicken en clean te blijven. Ik hoorde zijn kant van het gesprek terwijl hij sprak met een man die teruggevallen was in drugsgebruik. het telefoongesprek duurde maar een paar minuten, maar de inhoud was erg relevant.  In het bereiken van alle soorten doelen kun je een terugval in oud gedrag meemaken. Dus als jij een doel hebt dat je wilt bereiken is dit ook interessant voor jou. Dit is wat ik mijn vader hoorde zeggen.

Wees eerlijk
“Heb je het al tegen je vrouw gezegd?” vroeg hij.
“Ik heb haar verteld over de alcohol.”
“Je moet haar ook over de cocaïne vertellen.”
Erken je fouten volledig, naar jezelf en naar de betrokkenen.

Reflecteer
“Wat gebeurde er?”
“Ik was in de snackbar…”
“Met wie?”
Waar ging het mis en waarom. Dit is een hele belangrijke vraag die je uitvoerig moet beantwoorden. Wat leer je van deze situatie, wat moet je in het vervolg anders doen?

Zeg sorry
“Vraag God en je vrouw om vergeving.”
Zeg sorry tegen jezelf en vergeef jezelf. Als het gaat om een fout die impact heeft op anderen, zeg dan ook sorry tegen hen.

Kijk naar je successen
“Dit is niet het einde, je bent 7 maanden clean geweest, je hebt al veel bereikt. Hou dat vast.”
Laat je niet ontmoedigen door een misstap. Je bent op weg, kijk naar wat je al voor elkaar gekregen hebt.

Ga door
“We houden contact. Bel me iedere week op.”
Focus je opnieuw op je doel en zet de hulpbronnen die je hebt in. Als je in een coachtraject zit weet je welke dat zijn. En ga verder waar je gebleven was.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *